На мястото на съборената готварница на хаджи Боне Петров се изгражда двуетажна вила през 1906 г. по проект на арх. Фингов и представлява блестящо съчетание от изтънчен сецесионов прочит на богатата пловдивска барокова къща от XIX в. с модерната виенска декоративна система.

Строителството на двореца дава нов тласък при изграждането на парка. Проектът на двореца и контрола по неговото изграждане са дело на арх. Никола Лазаров (р. 1870 г., от Карлово), избран лично от Фердинанд. От архивните документи се вижда, че той е завършен в периода 1909–1912 г. и е свързан с топла връзка с вилата на Фердинанд.

В архитектурата на сградата може да се открие сложна историческа интерпретация на византийската, обогатена със силното влияние на възрожденската манастирска архитектура.

Пред новия дворец бил оформен цветен партер с шевици от килимни цветя и два кръгли бетонови фонтана, като по този начин се образувало едно открито пространство, даващо възможност да се обхване двореца визуално от по-далечно разстояние.